Akne i vuxen ålder

posted in: Hudvård | 0

Hur vanligt är vuxenakne?

Många tror att akne bara hör tonåren till, men faktum är att akne också drabbar vuxna. Enligt American Academy of Dermatology har ca 54% av kvinnor över 25 vuxenakne. Män kan också drabbas, men akne i vuxen ålder är absolut vanligast bland kvinnor. Med en så stor andel drabbade, talas det förhållandevis lite om ämnet. Många kämpar i det tysta med att få bukt på sitt problem och satsar på att dölja med smink, som tyvärr i värsta fall kan förvärra problemen. Det kan kännas svårt att veta i vilken ordning man ska börja för att bli kvitt sina akneproblem. Men med tålamod och rätt hjälp kan det bli fantastiska resultat!

 

 

Kännetecken

Vuxenakne kan man drabbas av oavsett om man har haft akne i tonåren eller inte. Medan tonårsakne vanligen visar sig på kinderna, näsa och panna, är vuxenakne ofta lokaliserat omkring munnen, hakan, längs käken och ner på halsen. Den kan vara mer underliggande, i form av inkapslade komedoner (små vita knutor) och papler (ömma finnar under huden). Samtidigt kan den vuxna huden vara mer torr, känslig och ömtålig, vilket gör problemet mer svårbehandlat. Vuxenakne är även mer långvarigt än tonårsakne.

Orsaker

Akne beror på ett komplext samspel av olika faktorer, inte minst spelar genetiska faktorer en viktig roll. Fyra huvudfaktorer samverkar vid uppkomsten av akne; Ökad talgproduktion, ökad keratinisering (ansamling av hudceller), förekomsten av hudbakterien Propionibacterium acnes och inflammation. Några andra bakomliggande faktorer som kan orsaka akne är; Obalans i hormonnivåer, vissa typer av läkemedel, stress, smink och hudvård, mekaniska faktorer (t ex klämning av finnar) och kost.

Behandling

Akne är högst individuellt och som tidigare nämnt kan tillståndet bero på en mängd olika faktorer. På samma sätt svarar olika människor väldigt olika på behandlingar mot akne. Ett bra första steg för att bli kvitt problemen är att gå på en konsultation hos en specialist inom hudvård. Både tonårsakne och vuxenakne kan många gånger förbättras med professionell hudvård och skräddarsydda behandlingar.
Produkter och behandlingar med exfolierande och talgreglerande effekt minimerar tilltäppning av porer. AHA-syror och retinol är två ingredienser att hålla utkik efter. Samtidigt är det viktigt att inte torka ut huden, särskilt vid vuxenakne då hudens fuktinnehåll redan är lägre. Det gäller att hela tiden tillföra fukt men undvika feta sammansättningar. Det gäller också att välja sminkprodukter som vårdar huden och inte täpper till.
Vi rekommenderar att göra individuellt anpassad kemisk peeling regelbundet ca var 3-6 vecka. Fördelen med AHA-syror och retinol är att de också har positiv effekt på ålderstecken och hudton. Har man vuxenakne behöver man alltså inte välja bort produkter och behandlingar som även minimerar ålderstecken och förbättrar huden i stort.

Akne och sol

Sol upplevs ofta ha en positiv effekt på akne, men kom ihåg att eventuell förbättring är kortvarig och att solens skadliga effekter är viktigt att skydda sig mot. Ibland undviker personer med akne solskydd helt av rädsla att problemet ska förvärras. Idag finns solkrämer utvecklade för att inte täppa till. Fråga våra hudexperter om råd.

Kostomläggning

Även om kostens betydelse för akne är helt klarlagd, kan det vara bra att uppmärksamma individuella orsakssamband. En del ser förbättring efter uteslutning av mjölkprodukter och en del upplever att de blir bättre utan kolhydrater/socker, andra har sett positiva effekter efter att ha slutat med gluten. Tillskott av vitamin B5 sägs ge positiv effekt för en del. Här kan man testa sig fram eller be om hjälp.

Medicinsk behandling

Om professionell hudvård och eventuell kostomläggning inte hjälper tillräckligt rekommenderas ett besök hos hudläkare. En hudläkare kan då rekommendera receptfria och receptbelagda preparat. Dessa kan vara i form av utvärtes lokal behandling med kräm eller i form av oral medicin som t ex antibiotika, p-piller eller A-vitaminsyra.