Extra Virgin Olivolja – för skönhet och hälsa!

De flesta människor söker god hälsa för att få ett långt liv och må bra. Det är ett livsmål vi är beredda att göra stora insatser för, men ibland är en enkel ändring allt som krävs. Tre matskedar olivolja om dagen är det hälsosamma valet du borde ta för att hjälpa din kropp till toppform. Kallpressad “extra virgin” olivolja anses vara den bästa, den pressas bara en gång och har därmed högst halter av de vitaminer (A,D,E och K) och mineraler som återfinns naturligt i oliver.

Skyddar mot sjukdomar och förlänger livet

Tack vare att oljan inte hettas upp under tillverkningen innehåller extra virgin olivolja polyfenoler, vilket är antioxidanter som bromsar cellers åldrande. Ett högt intag av polyfenoler dämpar inflammation i kroppen och har visats förlänga livet. Ett dagligt intag av två till tre matskedar olivolja sänker även blodets kolesterolhalt och skyddar på så sätt mot åderförkalkning och hjärt- och kärlsjukdomar.

Men det är ju fett?

Allt fett är inte dåligt, tvärt om. Rätt sorts fetter är bra för kroppen. Olivolja innehåller omättade fetter som hjälper kroppen att ta upp vitaminer. Att öka andelen enkelomättat fett i kroppen i förhållande till mättat (som i smör) visar sig till och med öka förbränningen.  

Rengörande & mjukgörande

Olivolja har även positiva effekter om det appliceras direkt på huden. Tack vare en hög halt av squalen verkar olivolja som en antioxidant och skyddar mot skador som kan uppkomma från UV-strålning. Antioxidanter hämmar även så kallade fria radikaler – som annars bryter ned hudceller, kollagen och elastin – och hämmar på så sätt hudens åldrande. Olivolja kan användas till ansiktstvätt och tar effektivt bort ögonsmink och läppstift, renar hudens porer och kan hjälpa mot akne. Tack vare sin molekulära struktur tränger den längre in i hudlagret än de krämer vi vanligtvis använder och rengör därmed på djupet. Att använda olivolja i ansiktet passar inte alla hudtyper, men att använda oljan på torra eller irriterade hudområden på kroppen har länge varit ett naturligt alternativ till andra hudkrämer. Prova även olivolja som hårinpackning och för att mjuka upp nagelband!

#RefineBeautyHacks